Η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών
May 10, 2017
Βελονισμός και ψωρίαση
July 24, 2017
Show all

Ιστορίες καπνού…

Ακροβατώντας μεταξύ επιθυμίας και υποχρέωσης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οδηγήθηκα κατά πολλούς σε κακές επιλογές, καλές κατά εμένα, για τις οποίες δεν μετάνιωσα ποτέ, όσο μη ορθολογικές κι αν ήταν.

Κάπνιζα... Αδιάκοπα, ανελέητα, απρόσμενα πολύ... Μου άρεσε, με γοήτευε, με κάλυπτε. Ταυτιζόμουν με τον καπνό, τις αγνώστου κατεύθυνσης διαδρομές του, τις κρυφές σκιές που δημιουργούνται κάτω από ειδικές συνθήκες φωτισμού. Ένας ολόκληρος μηχανισμός παραστάσεων, σκέψεων, επιθυμιών, εικόνων, μελωδιών, είχε στηθεί, καλουπωθεί, εδραιωθεί γύρω από το τσιγάρο, τον καπνό, την απόλαυση, την αισθητική, τη διασκέδαση, την υπεροχή!!!

Όταν η ψωρίαση με προσκάλεσε στη γειτονιά της, μη γνωρίζοντας φυσικά απολύτως τίποτα για την ίδια και τις δράσεις της, αγνόησα το γεγονός ότι κάπνιζα και έπινα σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Ποτέ δεν τοποθέτησα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ψυχ-οργανική μου υγεία και την αποδομημένη απόλαυση γεύσεων και εντάσεων μέσα από ένα malt whiskey δεκαετίας, Bushmills κατά προτίμηση, ή ένα πακέτο τσιγάρα, το Γιάννη και ό τι αυτός συνεπάγεται...

Με αγνοούσα επιδεικτικά, δεν με αγαπούσα, αδιαφορούσα. Η διαπραγμάτευση γινόταν για μένα, χωρίς δυστυχώς εμένα! Τι να πω...Πόσο λυπάμαι...

Κάπνιζα ασταμάτητα, έπινα καθημερινά, έτρωγα χωρίς κανένα μέτρο κυριολεκτικά τα πάντα, ζούσα υπό το καθεστώς ομηρίας των καταναλωτικών επιθυμιών μου και φυσικά στεναχωριόμουν για τη δράση της ψωρίασης που με κατακτούσε εκατοστό εκατοστό, σταδιακά, μεθοδικά, καταστρέφοντας δραματικά, συστηματικά και με μαθηματική ακρίβεια τον άξιο λύπησης οργανισμό μου.

Με το πέρασμα των χρόνων, η ψωρίαση εξαπλώθηκε, άλλαξε πολλές μορφές, με ταλαιπώρησε όσο τίποτα άλλο στη μέχρι τώρα ζωή μου.


Οι οδοί που ακολούθησα για να την πολεμήσω, το 'χω ξαναγράψει, σχετίζονταν αρχικά με την κλασική δυτική ιατρική. Μετέπειτα προσέγγισα εναλλακτικούς τρόπους τους οποίους και ακολουθώ μέχρι σήμερα. Η Ηφαιστειακή Μάσκα με βοήθησε στον υπέρτατο βαθμό, η ολιστική ιατρική και ο βιοσυντονισμός μου επανέφερε το χαμόγελο στην εδώ και χρόνια εκνευριστικά λυπημένη ψυχή μου.
Η προσεγμένη διατροφή, η αποχή για κάποιο διάστημα που δεν το λες και μικρό (τρεις μήνες) από ζάχαρη, γλουτένη, από κρέας, ντομάτες και μελιτζάνες, από τηγανητά, από καφέ αλλά και αλκοόλ, με ωφέλησε, με θωράκισε, με όπλισε με αισιοδοξία για τη δύσκολη συνέχεια.

Τα είχα αλλάξει σχεδόν όλα στη ζωή μου, εκτός από ένα. Το τσιγάρο κρεμόταν ακόμα πάνω στα χείλη μου, τοξινώνοντας σαδιστικά τα κύτταρα του ταλαιπωρημένου δέρματός μου. Η δικαιολογία μου, μόνιμη. “Μην μου κόψετε και αυτό. Πόσο πειθαρχημένος πια πρέπει να γίνω, αφήστε μου κάτι να ξεχνιέμαι κλπ κλπ”

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΞΕΘΩΡΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΥΘΟΣ!!!Περισσότερο από τρεις μήνες τώρα, απέχω από το κάπνισμα. Αδειάζω από τοξίνες, καθαρίζω...Αναπνέω, γεύομαι, μυρίζω, νιώθω, ζω.

Μου ήταν δύσκολο, δεν μου είναι πια. Αντιστάθηκα στις ανόητες προσταγές του εθισμένου μυαλού μου, αγνόησα το δελεαστικό backround πίσω από τον πρωταγωνιστή που είμαι εγώ, αδιαφόρησα για όλα όσα εικάζεται πως ισχύουν περί καπνίσματος και ξεκούρασης της σκέψης, ανακούφισης από τα προβλήματα και τόσα άλλα, ναι δυσκολεύτηκα να άρω τον εθισμό από πάνω μου, με κορόιδεψα, με λοιδόρησα, με απαξίωσα, με γελοιοποίησα και να μαι!!! Άκαπνος!!!

Και το σημαντικότερο όλων, ειδικά για έναν με ψωρίαση όπως εγώ;

Πόσο πιο καθαρό δέρμα έχω επιτέλους; Πόσο γρήγορα έφυγαν σημάδια που με στοίχειωναν μήνες τώρα; Πόσο πολύ με ευχαριστώ για την επιλογή μου;

Βούτηξα ξανά σε βαθιά αχαρτογράφητα νερά αγνοώντας τις ξελογιάστρες μυθικές σειρήνες και τις ενδεχόμενες συμφορές που θα μου προκαλούσαν, προσκαλώντας με στο “μαγικό” κόσμο του καπνού και των “δήθεν” απολαύσεών του. Ακύρωσα κάθε μου επιθυμία για τσιγάρο και συνέχισα χωρίς αυτό να καθορίζει την ίδια την καθημερινότητα μου.

ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Στη δική μου περίπτωση μόνο καλό μπορώ να εισπράξω από την πιο έξυπνη μέχρι τώρα επιλογή της ζωής μου. Την οριστική και τελεσίδικη διακοπή του καπνίσματος!!!

Leave a Reply