Η ΨΩΡΙΑΣΗ (PSORIASIS) TI EINAI;

Πρόκειται για μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλει το δέρμα και τις αρθρώσεις.

Ως μια αρκετά ευρέως γνωστή δερματολογική πάθηση, η ψωρίαση αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα δερματολογικά νοσήματα, μετά τα εκζέματα και τις ακμές.

Αφορά το 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεγάλο ρόλο στις αιτίες πρόκλησης της ψωρίασης παίζει και η κληρονομικότητα. Παράγοντες που το επιδεινώνουν θεωρούνται ο ψυχολογικός, η κατανάλωση οινοπνεύματος και το κάπνισμα.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ;


Η δυσανάλογη παραγωγή των κυττάρων της επιδερμίδας, σε συνδυασμό με το ρυθμό απομάκρυνσής τους, που παραμένει στα ίδια επίπεδα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις εμφάνισής της. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, τα νέα κύτταρα, μη βρίσκοντας χώρο, να επικάθονται το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας κηλίδες στο δέρμα, χρώματος κόκκινου σκεπασμένου από λεπτές πλάκες (σε μορφή λεπιού), ασημί ή λευκού χρώματος. Πιο συγκεκριμένα τα δερματικά κύτταρα αναπαράγονται κάθε 3 με 6 ημέρες, αντί να αντικαθίστανται κάθε μήνα. Συνέπεια αυτής της ταχείας αναπαραγωγής κυττάρων, είναι η μεγάλη συσσώρευση τους στο δέρμα και ο σχηματισμός “πλακών”.
Η ψωρίαση κάνει την εμφάνισή της συχνότερα στις αρθρώ – σεις (γόνατα, αγκώνες, δάχτυλα), αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής, στα νύχια, καθώς και στα υπόλοιπα σημεία του σώματος σε μικρότερη συχνότητα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η επονομαζόμενη ψωριασική αρθρίτιδα. Το ποσοστό των πασχόντων με ψωρίαση που αντιμετωπίζει ψωριασική αρθρίτιδα , κυμαίνεται στο 10 με 15%.Τα αίτια εμφάνισης της νόσου δεν είναι γνωστά. Θα μπορούσε να ειπωθεί με ασφάλεια βέβαια, πως παράγοντες που εντείνουν και επιδεινώνουν το πρόβλημα, είναι το άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.