Φιλικές … Χειραψίες
August 9, 2017
Show all

29η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

29 Οκτωβρίου 2018 – Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Σερφάροντας στο διαδίκτυο, διαβάζω το ακόλουθο κείμενο:

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς”.

Ποια είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψωρίασης; Πρόκειται για μια παγκόσμιου βεληνεκούς ομοσπονδία που οφείλει την ύπαρξή της, στην ίδια την ψωρίαση και με διαφόρου τύπου δράσεις φροντίζει να αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, με στόχο διπλό΄ την ενημέρωση του κοινού αφενός και την … υπό ίσους όρους χορήγηση φαρμακευτικών αγωγών προς όλους αφετέρου….

International Federation of Psoriasis Assosiations

Μπαίνω στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας. Πρόκειται για μια καλαίσθητη, έξυπνη τεχνικά, ευπαρουσίαστη, διανθισμένη με πανέμορφες φωτογραφίες, και ευρηματικά slogan ιστοσελίδα. Μια αρτιότατη, φιλική σχεδίαση που αποδίδει ένα απόλυτα ολοκληρωμένο, ευχάριστο αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το περιεχόμενο;  Υπάρχουν ενότητες περί ενημέρωσης, διάδοσης πληροφορίας, βελτίωσης ποιότητας ζωής, δραστηριοτήτων, συναντήσεων, κοινωνικής δικτύωσης, ψηφιακής ψυχολογικής υποστήριξης και ένας σωρός από ενδιαφέρουσες προτάσεις που προκαλούν στο μέσο περιηγητή την αίσθηση της ασφάλειας, της  βεβαιότητας πως κάτι καλό πρόκειται να γίνει, πως όλος ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται στις επάλξεις πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τον εισβολέα που βλάπτει το δέρμα κλπ κλπ.  

29η Οκτωβρίου

Ορίζεται λοιπόν αόριστα μια ημερομηνία. Προβάλλεται από κάθε μορφής μέσο επικοινωνίας και δικτύωσης, επιβάλλεται ουσιαστικά και υιοθετείται τελικά από τον κόσμο ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης». Το μήνυμα περνά εύκολα στους παραλήπτες. Και κάθε ημέρα σαν αυτή το μήνυμα παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις.

…χαμογελαστά πρόσωπα, αλληλοεύχονται σαν να γιορτάζουν το νέο έτος. Χρόνια πολλά παντού, στα social media, στα μέσα ενημέρωσης, στα τηλέφωνα, στα μηνύματα, στο δρόμο, παντού.  Διοργανώνονται διαλέξεις, ημερίδες, γίνονται δημόσιες συζητήσεις περί της νόσου, των επιπτώσεων, υλοποιούνται καμπάνιες, παίζονται διαφημίσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, και το πάρτι συνεχίζεται όλο το 24ωρο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε όλο αυτό.

Συνεχίζοντας και κάπου στη μέση του δημοσιευμένου … ανυπόγραφου κειμένου γράφεται …το αμίμητο:

…”Η Ψωρίαση δεν προκαλεί θάνατο. Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να αντιμετωπιστεί η νόσος ως ένα απλό πρόβλημα αισθητικής. Η ύπαρξή της, ιδίως σε βαριά μορφή, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του ασθενούς, παρόμοιες με αυτές άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Πρόκειται για μια ενημερωτική διαδικτυακή πλατφόρμα που από τη στιγμή που έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον, έχει προβάλει την αισιόδοξη οπτική, έχει διασφαλίσει την αποδοχή των περιηγητών της μετατρέποντάς τους σε πιστούς ακόλουθους, έρχεται να τους εκφοβίσει, να τους τρομοκρατήσει  στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη φράση και τοποθετώντας κάπου μεταξύ των λέξεων, ένα μικρό ασήμαντο αρνητικό μόριο. το “δεν”.


...Η Ψωρίαση δεν προκαλεί θάνατο…

Οικοδομώντας  πέτρα πέτρα, το αίσθημα του φόβου στις ψυχές αλλά και κυρίως στις συνειδήσεις των δύσμοιρων ψωριοπαθών, τους προτείνεται το …‘δάχτυλο”, προειδοποιώντας τους…

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ! ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ! Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ!!!

Μέχρι τώρα, έχει γίνει η μισή δουλειά.

Συνοψίζοντας, περιγράφω τα τρία πρώτα βήματα:

  • Βήμα 1: Συγκρότηση Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης

  • Βήμα 2: Ορισμός παγκόσμιας Ημέρας της νόσου

  • Βήμα 3: Προβολή από τα μέσα και εορτασμός αυτής

Και ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα; Καταλήγοντας στο προκείμενο.

Κάπου στο footer της περί ου ο λόγος ιστοσελίδας αναγράφονται μετά βαΐων και κλάδων οι σπόνσορες και οι ευχαριστίες. 

Sponsors / Thank you to the following sponsors for supporting World Psoriasis Day 2018.

Διαβάζοντας λοιπόν τους χορηγούς, που δεν είναι άλλοι από τις γνωστές και μη εξαιρετέες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, Almirall, Leo, Novartis (ναι ο γνωστός ελβετικός κολοσσός),  Sun Pharma και πολλές πολλές ακόμα, συνειδητοποιώ πως όλα γίνονται για έναν και μόνο λόγο: για το κέρδος και τις προεκτάσεις του,  με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Μέρος της φιλοσοφίας τους αποτελεί φυσικά και η ενημέρωση, με παράλληλη έμμεση διάδοση της δικής τους πρότασης, της χημικής…

Δημιουργείς τη συνθήκη, καθιστάς την παρουσία σου αναγκαία ή καλύτερα επιβάλεις την αναγκαιότητα της ύπαρξής σου εξαφανίζοντας με κάθε μέσο θεμιτό ή όχι τους αντιπάλους σου, που δεν είναι παρά όλες οι εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισης της νόσου, της κάθε νόσου, δημιουργείς στρατούς αρρώστων που τους χειραγωγείς πανεύκολα πλέον μέσα από ένα καθεστώς ομηρίας, επειδή ακριβώς τους έχεις εθίσει στη χρήση φαρμάκων, επειδή ακριβώς τους έχεις κατακτήσει…

Η μισή δουλειά έγινε πριν, με την πλύση – καθοδήγηση του εγκεφάλου και η άλλη μισή με την προτροπή στη χρήση κάθε είδους χημικής φύσης σκευάσματος.

Το αποτέλεσμα; Μερικώς θετικό βραχυπρόθεσμα, απόλυτα αρνητικό μακροπρόθεσμα. Οι παρενέργειες άλλωστε είναι περισσότερες από τις … ενέργειες…

Η σύνθεση και δημιουργία κρίσεων σε ευπαθή κοινωνικά περιβάλλοντα, εδραιώνεται με την “κατασκευή πολέμων”. Απώτερος σκοπός; Η συνέχιση της παραγωγής και διάθεσης όπλων, φαρμάκων, η καταστροφή του κόσμου και η επαναδημιουργία του. Εν κατακλείδι; Οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται, οι βιομηχανίες όπλων κάνουν “χρυσές δουλειές” και το γαϊτανάκι του τρόμου για χιλιάδες εκατομμύρια ανθρώπινες, αθώες ψυχές του πλανήτη, καλά κρατεί…

Κάπως αντίστοιχα, ακριβώς αντίστοιχα, η σύνθεση και δημιουργία εσωτερικού τύπου κρίσεων στην ιδιοσυγκρασία του μέσου ανθρώπου, (στρες, άγχος, οικονομικά προβλήματα, εσωστρέφεια κλπ), εδραιώνεται με τη γέννηση και εξάπλωση των λεγόμενων και “αυτοάνοσων” παθήσεων, μεταξύ αυτών και της ψωρίασης. Απώτερος σκοπός; Η συνέχιση της παραγωγής φαρμάκων και της εφαρμογής αυτών σε ανθρώπους “πειραματόζωα” που περιμένουν, ελπίζουν, αναζητούν με κάθε τρόπο τη σωτηρία τους. Εν κατακλείδι; Οι έχοντες πρόβλημα αγοράζουν, οι εταιρίες – φαρμακοβιομηχανίες πουλάνε και η διαιώνιση αυτού του προβλήματος που λέγεται ανθρώπινες παθήσεις – αυτοάνοσα νοσήματα, καλά κρατεί.

Εγώ λοιπόν, που συμπορεύομαι με την ψωρίαση τα τελευταία 16 χρόνια, δεν γιορτάζω σήμερα. Γιορτάζω κάθε μέρα, όχι απαραίτητα αυτήν την καθ’ υπόδειξη άλλων μέρα, με τους δικούς μου όρους και κανόνες. Τη ζωή μας τη χτίζουμε εμείς, με τα δικά μας υλικά και…


…το δρόμο που επιλέγουμε, τον πηγαίνουμε ως το τέλος μόνοι μας…

Comments are closed.